hu

Regisztráció

Eseménynaptár

24csütörtök
2018. május
2018. május
 HKSzeCsPSzoV
1830123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031123
2345678910

Friss állásajánlatok

Diplomás Pályakövető Rendszer a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem már több évben is készített felmérést az intézményben végzett hallgatók körében, melynek célja többek között az volt, hogy feltárja, végzősei hogyan tették meg az első lépéseket a munkaerőpiacon: mennyi idő alatt sikerült munkát találniuk, milyen toborzási csatornákon keresztül próbáltak elhelyezkedni, hányadik munkahelyükön dolgoznak, és milyenek jelenlegi foglalkoztatási körülményeik (pl. fizetés, pályaelhagyás, regionális elhelyezkedés).

A kutatásokra először 2006-ban  a Regionális Fejlesztési Operatív Program 3.3 részprogramjának keretében került sor. Később pedig a Társadalmi Megújulás Operatív Program 4.1.1-es programjának részeként valósultak meg. 

A kutatás vezetője Dr. Hetesi Erzsébet, a kutatásban közreműködött dr. Kürtösi Zsófia.

Egyetemünk egyik fontos célja, hogy megfelelő tudással vértezze fel a hozzánk érkező fiatalokat, olyan diplomát adjon a kezükbe, amellyel megállják a helyüket a munkapiacon és tájékozott értelmiségiként megtalálják helyüket a világban. Ehhez átgondolt képzési programokra, nagyszerű oktatókra és olyan kutatási infrastruktúrára van szükség, ami biztosítja a legújabb kutatási eredmények oktatásba integrálásnak lehetőségét. A Szegedi Tudományegyetem tizenkét karán mintegy harmincezer hallgató tanul. Intézményünk minden képzési szinten kínál továbbtanulási lehetőséget: a középiskolából kikerülőknek a diplomát adó alapképzések mellett felsőfokú szakképzési lehetőségeket is
ajánlunk. A már diplomát szerzettek részt vehetnek mesterképzéseinkben, elmélyíthetik ismereteiket a szakirányú továbbképzések segítségével, vagy megalapozhatják tudományos karrierjüket a 19 doktori iskola valamelyikében. Egyetemünk szakkínálata rendkívül változatos: tizenhárom képzési területen több száz szak közül választhatnak a továbbtanulni vágyók, így az agrár, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi területeken éppúgy ajánlunk képzési programokat, mint a pedagógia, a művészeti, a gazdasági, a bölcsészettudományi, az informatikai, a jogi és igazgatási, a természettudományi vagy a társadalomtudományi területeken. Ebből a heterogén szakkínálatú intézményből évente hozzávetőlegesen 5-6000 végzett hallgató lép ki, közülük a Bologna-rendszer bevezetése óta a nappali tagozaton végzettek mintegy 3500-4000 főt tesznek ki. Intézményünk fontosnak tartja, hogy a diploma megszerzése után se hagyja magára a friss diplomásokat, hanem pályájuk követésével információkat gyűjtsön arról, hogy milyen szolgáltatások segíthetik az elhelyezkedés folyamatát, valamint arról is, hogy a végzettek hogyan boldogulnak a munkaerőpiacon. Kiadványunkat mindazoknak ajánljuk, akik képet szeretnének kapni a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak munkapiaci felkészültségéről és elvárásairól, valamint az itt végzett pályakezdő diplomások munkapiaci helyzetéről néhány évvel a végzés után.

 

 

Hallgatói Életút Követés Kutatás

 

"Az adatfelvétel első hullámára 2006 első hónapjaiban került sor. A vizsgálat minden, az intézményben 2002-ben és 2003-ban végzett hallgatóra irányult, a kb. 11 ezer fős alapsokaságból 3600 fős reprezentatív mintát választottunk, és őket kerestük meg postai úton kiküldött önkitöltős kérdőívekkel. A kutatás második szakaszában a 2004-2005-ben végzetteket kérdeztük meg az előzőhöz hasonló módszerrel, ekkor azonban nem egy általunk kiválasztott mintának, hanem minden - az adott két évben végzett - hallgatónak küldtünk kérdőívet."

A kérdőív annak elősegítésére hivatott, hogy a Szegedi Tudományegyetem megismerje az Egyetem munkájával kapcsolatos véleményeket, információkat gyűjtsön az intézményi teljesítmény megítéléséről, vizsgálja a képzések munkaerő-piaci megfelelőségét. Ezzel a kérdőívvel arról szeretnénk tájékozódni, hogy a Szegedi Tudományegyetemen végzett hallgatók hogyan ítélik meg képzéseinket a munkaerőpiacon szerzett tapasztalataik fényében, hogyan látják munkaerő-piaci esélyeiket, illetve kapcsolatukat Alma Materükkel.

 

Pályakezdők a munkaerőpiacon – Az SZTE-s hallgatók esélyei 

 

"A kutatás célja többek között az, hogy feltárja, végzősei hogyan tették meg az első lépéseket a munkaerőpiacon: mennyi idő alatt sikerült munkát találniuk, milyen jelenlegi munkapiaci helyzetük, terveznek-e külföldi munkavállalást stb.. A kutatások a Társadalmi Megújulás Operatív Program 4.1.1-es programjának részeként valósultak meg."

 

A kutatás összefoglalója:

(A dokumentum megtekintéséhez kattintson a képre)

SZTE Diplomás Pályakövetés 2013
SZTE Alma Mater

SZTE Diplomás Pályakövetés 2011
SZTE Alma Mater