hu

Regisztráció

Eseménynaptár

24csütörtök
2018. május
2018. május
 HKSzeCsPSzoV
1830123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031123
2345678910

Friss állásajánlatok

A Hónap Alma Mater Tagja

Októberben a Hónap Alma Mater tagja Molnár Gyula

Öregdiákunk, Molnár Gyula a Molnár Dixieland Band alapítója, biológus, ornitológus, természetfotós és természetvédő. Nyári interjúnkon a még így sem teljes felsoroláshoz kapcsolódó „mikéntekről”, szépségekről, feladatokról beszélgettünk vele.

Szeptemberben a Hónap alma mater tagjai a "Sörények"

100%-os kikapcsolódásként beszélnek a Spartan Race akadályversenyzésről a „Sörények” csapatot alkotó szegedi orvosok. Dr. Pető Zoltán az SBO osztályvezető docense, Dr. Molnár Tamás, Dr. Tánczos Krisztián és Dr. Lovas András aneszteziológusok a „hétköznapokban” a szegedi klinikákon állnak helyt teljes erőbedobással, néhány hétvégéjük pedig a sárról, a vízről, az ugrásról, a kúszásról és a mászásról szól. Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport tagjait és élharcosait Dr. Pető Zoltán és Dr. Molnár Tamás képviselték a velük készült interjúban, amiből kiderül, miből és kiből merítenek erőt és hogyan lehet valaki harmonikus életet élő, elismert orvos Magyarországon, olyan erős hátvédekkel, mint a család és a barátok.

Augusztus hónap alma mater tagja Márton Anita, olimpikon

Márton Anita (JGYPK ’12 - gyógypedagógia), a riói olimpián a volt SZTE-s olimpikonjaink közül a legeredményesebb. Országos csúccsal, 19.87 méterrel lett bronzérmes, ezzel fedettpályás Eb-arany és szabadtéri Eb-ezüstje mellé egy olimpiai bronzot is nyert. Világklasszis sportoló, 1968 óta nem szerzett magyar női sportoló atlétikai érmet olimpián. Telefonon adott nekünk interjút. 

Május hónap Alma Mater Tagja Kecsmár Zsuzsa

Öregdiákunk, Kecsmár Zsuzsa, az Antavo merketing vezetője nevével néhány nappal ezelőtt a Forbes magazin hasábjain találkozhattunk. A Forbes május 23-án  a neves berlini startup magazin, a „The Hundert” a sikeres női cégalapítók TOP 100-as listáját tette közzé. 2012-es végzése óta nem ez az első olyan eredmény, amelyeknek köszönhetően a jelenlegi hallgatók és kortársak joggal nevezhetik Kecsmár Zsuzsát példaképüknek. A 28 éves vállalkozónő, anyuka, feleség tulajdonképpen boldogságának titkáról mesélt nekünk. 

Április hónap Alma Mater tagja Kollár Árpád

Április 6-án alumnusunk, a költő, gyerekkönyvíró Kollár Árpád volt az SZTE Klebelsberg Könyvtár vendége a X. Könyvtári Éjszakán. A Fiatal Írók szövetségének elnöke Váradi Zitával gyerekkönyvekről, versekről, azok születéséről és a Milyen madár című kötetről beszélgetett, amellyel Kollár Árpád 2015-ben elnyerte a legjobb gyerekkönyvírónak járó díjat. Mi egyetemi éveiről, legjobb élményeiről, a szegedi időszak jelenre gyakorolt hatásáról kérdeztük.

Március hónap Alma Mater Tagja Karkas Mihály, a Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója

A 21. SZTE Tavaszi Állásbörze megnyitója és az „SZTE Alma Mater Díj 2016” átadása után beszélgettünk a nyertes makói gyár igazgatójával, alumnusunkkal, Karkas Mihállyal, aki a cég és az egyetem közötti együttműködés mellett saját hallgatói éveiről is mesélt nekünk.

Február hónap Alma Mater tagja Sárközy Bence

Sárközy Bencét 1998-ban olvasás iránti vágya hozta a JATE Bölcsészettudományi Karára, magyar szakra. Szerkesztői pályafutása a Magvetőnél 2003-ban kezdődött, 2011 óta a Libri Kiadói Csoport egyik vezetője. A Bölcsészettudományi Kar januári nyílt napján megtudtuk tőle, hogyan lesz az albérletben olvasó egyetemistából az évek során az ország legnagyobb kiadójának vezetői székében olvasó szakember.

Január hónap Alma Mater tagja Prof. Dr. Szecsődi Ferenc

A Liszt Ferenc-, Artisjus- és Weiner Leó-díjas Prof. Dr. Szecsődi Ferenc Érdemes Művész, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánhelyettese, fiatal és idős zenészek állandó támogatója, országos és nemzetközi koncertek szervezője, a Magyar Hegedűkészítők Társaságának felkarolója, mindezek mellett kiváló pedagógus, aki eddigi, közel negyven éves tanári pályafutása alatt mindig azt tekintette fő célnak, hogy „boldog, egészséges embereket neveljen”. A Zeneakadémia utáni szegedi beilleszkedésről, művészi és oktatói munkásságáról beszélgettünk vele.

 

Október hónap Alma Mater Tagja Prof. Dr. Thomas Gergen, luxemburgi jogászprofesszor

Október eleji szegedi tartózkodása alatt találkoztunk Prof. Dr. Thomas Gergennel, aki nem először látogat el a Szegedi Tudományegyetemre. Több ÁJTK-s oktatóval végzett már közös kutatást amellett, hogy korábban vendégelőadóként is részt vett a jogi karon folyó képzésben. Nagyon fontosnak tartja az országok közötti kapcsolatot, nagy álma a közös mesterszak és közös PhD képzés létrehozása az SZTE-vel.

Június hónap Alma Mater Tagja Prof. Dr. Janáky Tamás

Prof. Dr. Janáky Tamás 1975 óta dolgozik egyetemünkön vegyészként, bioanalitikusként. Érdeklődési és kutatási területéhez tartozik többek között a kromatográfia, tömegspektometria, a proteomika és a metabolomika, valamint ezek klinikai alkalmazásai. Hogy mindezek pontosan mit jelentenek a hétköznapi ember számára az kiderül a Pécsi Tudományegyetem kutatóival és SZTE-s kollégájával, Dr. Szabó Zoltánnal közösen elkészített a Laboratóriumi Medicina Európai Szövetsége (EFLM) által díjazott publikációja kapcsán készült interjúból. 

Május hónap Alma Mater Tagja Dr. Kis Zoltán

Két magyar virológust, Dr. Kis Zoltánt, az SZTE ÁOK volt PhD hallgatóját és Dr. Pályi Bernadettet az Év Emberei közé választotta a Time Magazin. Az ebola ellen küzdő öregdiákunkkal készült interjút itt olvashatják.

Április Hónap Alma Mater tagja Nagy Gergely, J.K Rowling krimijeinek fordítója

Április 23-án csütörtökön 18 órától Nagy Gergely angol-ógörög szakos egyetemi oktatóval, J. K. Rowling Robert Galbraith álnéven születtett, "Kakkukkszó" és "A selyemhernyó" című regényeinek fordítójával, április Hónap Alma Mater Tagjával beszélgettünk a TIK Café-ban, az Egyetemi Tavasz programsorozat keretein belül. 

Március hónap Alma Mater Tagja Szakál Tamás Kutatás-Termelés MOL igazgató

A XX. SZTE Tavaszi Állásbörze megnyitóján 10. alkalommal adták át ma az Alma Mater Díjat, amelyet az értékelési szempontok alapján idén a Mol Group nyert el. Az elismerést a cég képvisleetében Szakál Tamás Kutatás-Termelés MOL igazgató vette át Prof. Dr. Szabó Gábor rektortól és Dr. Görög Márta Alma Mater vezetőtől. 

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán végzett MOL igazgató a Szegedi Tudományegyetemmel való szoros együttműködést és a támogatást részükről öncélúnak is tartja, ugyanis úgy látja, saját előrehaladásuk szempontjából is fontos, hogy az egyetem kiváló későbbi munkatársakat képezzen vállalatuk számára. 

A Szakál Tamással az SZTE-hez való kötődésével kapcsolatban készítettünk interjút.

Február hónap Alma Mater Tagjai: Nagy Gyula, Jurkovics Milán és Mótyán Gergő

"3 barát, 3 ezer kilométer, 3 hét alatt" hangzik az Izland mozgásban című film trailerében. A három hármas összefoglalni hivatott a két fiatal geográfus és a vegyész mesébe illő kalandjait a bolygó szerintük legcsodálatosabb szigetén. Ahhoz azonban, hogy a hármas egység valóban egységgé váljon, látni kell filmjüket, a szigeten készült fotókat és nem utolsó sorban találkozni velük. Egy ilyen találkozás során derült ki, mit gondol Gyula, Milán és Gergő a barátságról, az izlandi tájakról és emberekről, a meleg helyzetekről, az álmokról... 

Január hónap Alma Mater tagja: Szilasi László, Mészöly Miklós-díjas író

Szilasi László (JATE BTK '89), az SZTE docense, József Attila-, Déry Tibor-, és Rotary- díjas író, irodalomkritikus, irodalomtörténész a 2014-ben megjelent „A harmadik híd” című regényéért ebben a hónapban kapta meg a Mészöly-díjat. Önismereti utazásról, generációkról, a hajléktalanságról, indíttatásról, megoldásokról beszélgettünk vele.

 

November hónap Alma Mater Tagja: Dr. Molnár Tamás

Dr. Molnár Tamás (JATE ÁJK ’98) háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó idén intett búcsút a medencének, amelynek környezetében viszont továbbra is aktívan tevékenykedik, jelenleg a szegedi klub ügyvezetőjeként, szakmai igazgatójaként. Az október 1-jei SZTE Állásbörzén, nemcsak mi, de a karrierjüket tervező fiatalok is kérdezhettek tőle egyetemi évekről, célokról, alternatívákról.

 

Október hónap Alma Mater Tagja: Prof. Dr. Kaáli Géza - interjú az új, szegedi Kaáli Intézetben

Prof. Dr. Kaáli Géza (SZOTE ÁOK '68) Amerikából hazatért tudós, a hazai meddőségkezelés atyja, a Kaáli Intézetek létrehozója, az optikális trokár nevű műszer feltalálója, az Albert Einstein egyetem klinikai professzora, az SZTE Senator Honoris Causája valamint a legnagyobb állami elismerések tulajdonosa. Mindezek mellett olyan ember...

"Megmutatni magunkat, hogy vagyunk."

Tóth Péterrel, a Zeneművészeti Kar dékánjával a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny kapcsán beszélgettünk. A szervezéssel kapcsolatos teendőkön és a célok kívül az is kiderült, milyen a folyamatosan ingázó zeneszerző élete, viszonya Szegeddel, az egyetemmel, a dékáni teendőkkel és a csapattal, akikben igazán hisz.

Tésztaszűrő elv az élelmiszeriparban

Prof. Dr. Hodúr Cecília Pécs mellől került Szegedre, ahol biológia és kémia szakos diplomájának megszerzése után nem sokkal kutatási állást kapott az akkori Élelmiszeripari Főiskolán. Elsősorban tanárnak tartja magát, habár kutatócsoportjával a membrántechnikát alkalmazva olyan tevékenységek fűződnek a nevéhez, mint a borok szűrési indexének meghatározása, az ultraszűrés a tejiparban vagy a szennyvíztisztítás melléktermékeinek hasznosítása például biogázként.

Csokoládé és bormustra Dr. Gyimes Ernővel, a Mérnöki Kar docensével

Dr. Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar docense eredetileg vegyésznek készült, majd módosult pályaválasztásának köszönhetően került az élelmiszermérnöki pályára, amely folyamatosan változó kutatási területeivel, igényeivel azóta is nagyon izgalmas területnek bizonyult számára.