huen

Regisztráció

Eseménynaptár

24csütörtök
2018. május
2018. május
 HKSzeCsPSzoV
1830123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031123
2345678910

Friss állásajánlatok

Aktuális

Elhunyt Prof. Dr. Anderle Ádám

Elhunyt Prof. Dr. Anderle Ádám a magyar hispanista kutatások nemzetközi hírű tudósa. 

Elhunyt Koszta László

Az SZTE Bölcsészettudományi Karának történésze, aki a magyar kolostorok és monostorok elismert szakértőjének számított, 53 éves volt.

Fotópályázat az SZTE polgárai számára

Az SZTE Alma Mater "Ahol múlt és jelen találkozik" címmel hirdet fotópályázatot volt és jelenlegi SZTE-s hallgatók, oktatók, dolgozók számára "SZTE Anno", "SZTE Ma" és "SZTE Top Secret" kategóriában. A fotók bármilyen eszközzel és technikával készülhetnek.

Elhunyt Prof. Dr. H. Tóth Imre (1932-2014)

Szomorú szívvel búcsúzunk H. Tóth Imre nyelvtörténész professzortól, aki 2014. október 19-én, 83. életévében hunyt el. Halála rendkívüli veszteséget jelent, hiszen tanári és tudósi tevékenysége meghatározó volt a József Attila Tudományegyetem Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének, majd később a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékének történetében.

Nemzetközi doktorandusz konferencia a BTK-n

A SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék 2014. szeptember 19-20.-án nemzetközi doktorandusz konferenciát szervez "Text and Text - Text and Image - Text and Music" címmel.

Nyelv, Ideológia, Média – interdiszciplináris genderkonferencia a szegedi egyetemen

A feminista kutatás és oktatás távlatai Magyarországon témakörben rendeznek kétnapos konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen 2014. szeptember 19-én és 20-án az egyetem Bölcsészkarának konferenciatermében. A rendezvény a kulturális reprezentációk, a nyelvhasználat, a különféle társadalmi gyakorlatok és az ideológia, illetve a hatalom viszonyát gender és szexualitás szempontjából vizsgálja.

A Szegedi Pszichológus Örökdiák Szövetség virtuális közössége

Az SZTE Pszichológiai Intézet végzett diákjaival való aktív kapcsolattartás érdekében létrehozta virtuális közösségét, amelynek levelezőlistájára bárki feliratkozhat, aki Szegeden szerzett pszichológusdiplomát.

A hvg.hu tudósít a BTK-s tanszékvezető új könyvéről

Sándor Klára a székely rovásírás történetét és jelenét dolgozza fel, szigorúan tudományos szempontok alapján. A székely írás nyomában című kötet a hvg.hu szerint arra emlékzeteti olvasóit, hogy a rovásírás témája heves ideológiai vitákkal átitattott témává vált, valamint, hogy az univerzum rejtélyeihez hasonó titkokat tartogat.

A művészet mint létforma, középpontban Shusterman filozófiája

Richard Shusterman esztétikai írásaiból összeállított kötetet mutattak be 2014. május 21-én az Auditorium Minimumban. A Szómaesztétika és az élet művészete című könyvet a fordító, Krémer Sándor a Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszékének oktatója ismertette, a beszélgetést egykori hallgatója és jelenlegi kollégája, Antoni Rita vezette.

Pedagógusnapi ünnepségen tartott helyzetértékelőt a BTK leköszönő dékánja

Rendhagyó értekezletet rendeztek az SZTE Bölcsészettudományi Karán, ahol a kari pedagógusnap megünneplése mellett Csernus Sándor dékán értékelte hivatalának második ciklusát.

Friss levegő az SZTE BTK épületében

2014. április 1-jén az SZTE BTK épületében volt alkalmuk a diákoknak találkozni Kocsis Ágnessel, a Balázs Béla-díjas filmrendezővel, forgatókönyvíróval, és megtekinteni a Friss levegő című filmjét.

Nagyszabású konferenciával ünnepel a 20 éves Osztrák Tanszék

A neves osztrák író, Christoph Ransmayr életműve kerül középpontba a 2014. március 24. és 26. között a jubileumi tudományos tanácskozáson.

A harmadik híd – megjelent Szilasi László új könyve

Március 6-án a Grand Caféban mutatják be az új kötetet, amely az egykori kanadai emigráns, a Németországból hazatért nyomozó és az itthon maradt utcazenész életét meséli el az egynapnyi regényben.

Szegeden rendezik a második Finnugor Téli Egyetemet

Öt ország mintegy 40 hallgatója vesz részt a 2014. január 20-án kezdődött második téli egyetemen az SZTE Finnugor Tanszékén. A német, osztrák, finn, észt és magyar diákok a nyelvi dokumentációról, kontaktusnyelvészetről, valamint az egy-és többnyelvűségről is hallgathatnak előadásokat a két hét folyamán.

SZTE BTK Nyílt Nap

A "Jövőbe mutatunk!" - ezzel a szlogennel hirdeti nyílt napját azt SZTE Bölcsészettudományi Kara. A tájékoztatókra és a képzések bemutatására január 25-én kerül sor a kar főépületében az Egyetem utca 2. szám alatt. 

Üdvözlet

Minden kedves partnerének és volt hallgatójának kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván az SZTE Bölcsészettudományi Kar és az SZTE Alma Mater!

Nagyszabású konferenciával ünnepelt a Hispanisztika Tanszék

1993-ban, pontosan 20 évvel ezelőtt hozták létre Anderle Ádám vezetésével a Szegeden a Hispanisztika Tanszéket, amely a spanyolnyelv-tanárok képzése mellett a hispán kultúra terjesztését is célul tűzte ki. Az évek alatt gyarapodó és egyre több sikerrel büszkélkedő tanszék ezt a jubileumot egy kétnapos programsorozattal ünnepelte meg.

Állami kitüntetésben részesült Dr. Anderle Ádám

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést érdemelte ki több évtizedes tudományos, tudományszervezői, széles körű oktatói és publicisztikai tevékenysége, a Hispanisztikai Tanszék létrehozása érdekében végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként Anderle Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hispanisztika Tanszékének professor emeritusa.

Díszdiplomásokat avattak a Bölcsészettudományi Karon

A Kar 2013. szeptember 28-án, az Auditorium Maximumban tartotta meg szokásos díszdiploma-átadó ünnepségét, amelyen a Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatók is részt vettek.

Konferencia Scheiber Sándor tiszteletére a BTK-n

Kétnapos megemlékezést tartottak Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész, a neológ zsidóság egyik kiemelkedő alakja születésének százéves évfordulója alkalmából.

et al. - Krikikai Elmélet Online

2010 tavaszától et al. néven transzdiszciplináris kritikai elmélet előadássorozat indult az SZTE-n vendégoktatók közreműködésével, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék szervezésében.  A helyi, belföldi és külföldi szakemberekre építő sorozat félévente más és más témában, 4-5 előadással jelentkezik.

Ennek testvéreként indították útjára 2013 szeptemberében az et al. — kritikai elmélet online kötetsorozatot.

Nyelvészeti e-book könytár a Tankönyvtáron

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5-09/1-2010-0002 projektje révén mindenki számára elérhetővé vált a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb bölcsészettudományi lexikon és egynyelvű szótárgyűjteménye, amely a Tinta Könyvkiadó gondozásában jelent meg nyomtatott és elektronikus formátumban. 

A BTK tanszékei az MTA kutatói partnerei lettek

Kutatási és oktatási keretmegállapodás született a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központja között.

A test és a lélek ikonjairól tanácskoznak az SZTE-n

Neves külföldi professzorok is érkeznek a Szegedi Tudományegyetemen május 29–31. között rendezendő ikonológiai konferenciára – a programban Janice Misurell-Mitchell amerikai zeneszerző, énekes és fuvolaművész fellépése is szerepel.

Méltó módon helytálltak a szegedi bölcsészek az OTDK-n

A Had- és rendészettudományi szekció kivételével lezajlottak a XXXI. OTDK keretében megszervezett hallgatói konferenciák. A szegedi bölcsészek az előző évekhez híven most is sok díjat szereztek meg: összesítve 9 első díjat, 7 második díjat, 9 harmadik díjat és 10 különdíjat hoztak el.

A baszk nyelvért futottak Szegeden

Futás több mint 2000 kilométeren keresztül a baszk nyelv megőrzéséért – ez a Korrika, melyet kétévente rendeznek meg Baszkföldön. Idén első alkalommal Budapest és Szeged is csatlakozott a kezdeményezéshez, mely itthon nemcsak az euskara, hanem a magyar mint idegen nyelv népszerűsítését is zászlajára tűzte.

Szegedi kommunikáció szakos hallgatók sikere az idei, jubileumi DUE Sajtófesztiválon

Az idei DUE Ifjúsági Sajtófesztiválon megint szép sikert értek el a kommunikáció szakos hallgatók.

Egy bagoly is szerepet kapott a BTK diplomaosztóján

Összesen négy ünnepi tanácsülés során vehették át diplomáikat az SZTE Bölcsészettudományi Kar végzős hallgatói július 6-án a TIK kongresszusi termében.

Az oldal teljes megtekintéséhez jelentkezzen be!