hu

Regisztráció

Eseménynaptár

22kedd
2018. május
2018. május
 HKSzeCsPSzoV
1830123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031123
2345678910

Friss állásajánlatok

Egy jó mentor ismérvei

"...a jó mentorok ismérvei: elérhetőek, időt szánnak rád, példa alapján vezetnek, kommunikálnak, tiszteletre méltóak, és ők is tiszteletet mutatnak."
Joel Peterson, a Stanford Business School elnökének cikkében 10 olyan ismérvet sorol fel, amelytől megértjük, miért is jó ha van egy mentorunk. Gondolta volna, hogy átvitt értelemben akár egy történelmi személy is mentor lehet?  

Gyerekként Michigan-ben nőttem fel, és hatalmas rajongója voltam Al Kaline-nek, a Detroit-i Tigrisek jobb hátvédjének. Olyannyira, hogy csak New Era márkájú chipset voltam hajlandó enni, mert a gyártó úgy reklámozta termékét, hogy ők az „alkaline-oldalon vannak”. És ez nekem elég is volt.

Egyik este egy Detroit-i Tigrisek meccs után könyörögtem apámnak, hogy maradjunk és kérjünk autogramokat a játékosoktól. Először az egyik védő, Rocky Colavito elutasított, de úja elkezdtem reménykedni, amikor megláttam Norm Cash-t, a csapat egyes védőjét és ütőjét, aki éppen az öltözőből jött ki. Csak úgy, mint Colavito, persze ő is elhajtott. Egyik a másik után minden fáradt játékos átgázolt az őket körülrajongó gyerekeken minden szó nélkül.

Amikor megláttam Al Kaline-t, egy pillanatra megállt a 13 éves szívem. Vajon a hatos számú is átnéz rajtam? Vajon tudja, hogy ismerem minden eddigi státuszát, az élettörténetét, a jelenlegi ütőkezelés és védő átlagait? Egy elutasítás Al Kaline-től összetörheti egy kisgyerek szívét, akinek a chipsválasztása az ’alkalinitáson’ múlik.

Biztosan tudta mindezt, mert megállt és adott egy autogramot. Egy átlagos tininek ez egy tökéletes este volt, melyet sosem felejtek el. Egy másik Tigris játékos, aki még megállt autogramot adni azon az estén nem volt más, mint Jim Bunning, aki később amerikai szenátorrá nőtte ki magát. A mai napig megvan ez a két autogram a szép emlékkel együtt, hogy három tucatból két srác megállt, és szánt néhány másodpercet egy izgatott gyerekre, na meg a türelmes apjára, akik egy óra hosszat ácsorogtak az öltözők előtt, miután egy 80 mérföldes út volt haza.

Ettől ők még nem mentorok, de bizonyos tulajdonságok kiragadhatóak, melyek egy jó mentor ismérvei: elérhetőek, időt szánnak rád, példa alapján vezetnek, kommunikálnak, tiszteletre méltóak, és ők is tiszteletet mutatnak. A legtöbb fiatal, aki karriert kezd és mentort keres, nagyjából úgy járhat szerencsével, mint én egy nyári estén 1960-ban. Egy fiatal szakembernek szüksége van valakire, akiről példát vehet, egy megbízható tanácsadó, egy segítő, valaki, aki tapasztalatot tud kölcsönözni. Mivel egy jó mentor az egyik titka a biztos jövőnek, a következőket ajánlom:

 

  1. Hagyd, hogy megtörténjen. Ne kérj meg senkit, hogy legyen a mentorod, a legjobbakat már úgyis elvitték, vagy el vannak havazva felkérésekkel. Szóval csak figyeld őket, írj gondolatbeli jegyzeteket, kövesd a példájukat, és ha valaki elkezd érdeklődni irántad, akkor leltél aranyra. Vedd úgy, hogy ez egy megváltó ajándék.
  2. Fókuszálj a tisztességre. Olyasvalakit vegyél például, aki teljes mértékben tisztességes, becsületes, majd figyeld meg, hogyan kezelnek kihívással járó, nehezebb feladatokat, helyzeteket, nehéz beszélgetéseket, vagy akár kudarcot. 
  3. Keress olyat, akinek hasonlóak az értékei. Ezek az értékek egy személy „alap beállításai”, amikor senki nem látja. A legkézzelfoghatóbbak azok, hogyan töltjük a szabadidőnket, a pénzünket és a mentális energiánkat. Ezeken nehéz változtatni, úgyhogy keress olyasvalakit, akivel könnyedén megértitek egymást.
  4. „Tanárt” keress. Olyan mentort keress, aki örömmel osztja meg a tudását, képességeit, kapcsolatait és szakértelmét – ne olyat, aki felhalmozza ezeket, hogy az „erejét fitogtassa”.
  5. Hallgatót keress. Sokan hallgatnak azért, hogy összegyűjtsék a gondolataikat és előkészítsék a saját mondanivalójukat. A jó mentor azért hallgat, hogy megértsen. Kérdéseket tesznek fel, hogy biztosan megértsenek, mielőtt reagálnának.
  6. Keress olyat, akinek vannak kapcsolatai. Egy ilyen hálózat kiépítése egy életen át tarthat. Ha olyan mentort találtál, aki a te karrierérdeklődésedet magáévá teszi, kapcsolatok egész világa nyílhat meg előtted, melyet neked évekbe telne egyedül kialakítani. Ha egy meghitt bemutatással ajándékoznak meg, ne szúrd el - tartsd ezt az ajándékot tiszteletben. (Egyszer egy konzulens azt mondta egy mentoráltamnak, hogy hamarosan átveheti a helyemet, mivel részesedhet a legértékesebb befektetési kapcsolataimból. Ha te is mentorált vagy, rúgd ki az ilyen konzulenst!)
  7. Keress olyan vezetőt, akit érdekelnek mások. Keress olyan mentort, akit érdekel mások sikere, és támogatja az előrelépésüket. Azok, akik csak önmagukkal vannak elfoglalva, sosem lesznek jó mentorok. 
  8. Optimistát válassz! Általában több mindent elintéznek, mélyebb kapcsolataik vannak és megbízhatóbbak, amikor nehezebb helyzet áll elő. Ráadásul az optimisták szurkolók is – a kulcsjellemvonása a tökéletes mentornak. Ha egy ilyet találsz, az édesanyádra fog emlékeztetni – az egyetlen személyre, aki a legsötétebb időkben is hitt benned. 
  9. Ne hagyd magad becsapni az egyenes beszéddel. Keress olyan mentort, aki visszajelzést ad. Ha elhiszed, hogy a visszajelzés a bajnokok reggelije, a legjobb mentoraid azok lesznek, akik félrehúznak és elmondják, amit hallanod kell – még ha nem is akarod hallani. (Emlékszem egy üzleti oktatómra, aki félrehúzott egy előadás után, amiről én azt hittem, remek volt, és csak annyit mondott: „Túl sokat beszéltél.”. Ennyi volt! És igaza volt.)
  10. Válaszd a tiszteleted a szeretet helyett! Igyekezz olyasvalakit találni, akit mások tisztelnek és becsülnek. Néha nem ők a legnépszerűbbek, de néha oka van az univerzális csodálatnak és tiszteletnek. Találd ki, mi lehet a potenciális mentorodban, és utánozd azt a tulajdonságot, ami tiszteletet követel. 

Az én üzleti mentorom Trammel Crow volt, aki azokat a leckéket tanította meg nekem, melyekre az elmúlt 42 éves pályafutásom alatt támaszkodtam. De nem egy formális mentorra van szükséged, aki az útmutatód, a bizalmasod, vagy tanácsadód. Ha nem találsz egy hús-vér mentort, ragadj ki egyet a történelemből.

 

A történelemből én Winston Churchill-t választottam mentoromul, csodálva milyen vakmerő volt a félelmetes időkben, és mennyire nem rázta meg, mikor elutasították kollégái. Végül már hozzá fordultak a szükséges időkben. Ennek egy kis töredékére mindig is vágytam. Amikor pedig a meghátrálást akartam leküzdeni, Abaraham Lincolnt is mentoromnak választottam.

 

Ha elég szerencsés vagy, és találsz valakit akár a jelenben, vagy a történelemben, viszonozd úgy, hogy mások mentora leszel. 

 

Írta: Joel Peterson

Fordította: Mihácsi Gabriella

Cikk forrása:
https://www.linkedin.com/pulse/finding-great-mentor-what-look-joel-peterson