hu

Regisztráció

Eseménynaptár

24csütörtök
2018. május
2018. május
 HKSzeCsPSzoV
1830123456
1978910111213
2014151617181920
2121222324252627
2228293031123
2345678910

Friss állásajánlatok

Krisztin Tibor matematikus, az SZTE professzora kapta a Szele Tibor Emlékérmet

A nemzetközi rangú szegedi matematikai iskola kutatója, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az akadémikus Krisztin Tibor kapta a Bolyai János Matematikai Társulat legrangosabb díját, a Szele Tibor Emlékérmet.

A fiataloknak a tudományos munkába való bevezetése terén nyújtott teljesítményt is elismeri a 125 éve alapított Bolyai János Matematikai Társulat által 1970 óta adományozott Szele Tibor Emlékérem. Ezt a hazai matematikai díjat 2016. december 14-én vette át Krisztin Tibor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékprofesszora, akit tucatnyi doktorandusz és PhD fokozatot szerzett matematikus tekinti mesterének.

 

„Az elméleti matematika nem egy eszközigényes tudomány. Újabban azonban a számítógépek egyre nagyobb szerepet kapnak a sejtések, várható eredmények megfogalmazásában, sőt azok bizonyításában is. A megoldási lehetőségek, az ötletek többnyire fejben fogalmazódnak meg. Aztán a részletek kidolgozása sokszor hosszadalmas folyamat, amelyben matematikai eszközök, technikák egész sorára lehet szükség” – magyarázta Krisztin Tibor. A szegedi matematikus – többek között – késleltetett differenciálegyenletekkel foglalkozik. Ilyenek fordulnak elő például az irányítási feladatokban, a fertőzések terjedésének a modellezésében, a pénzügyi folyamatok leírásában.

 _MG_9627.jpg

A differenciálegyenletekről 4 évente a Szegedi Tudományegyetemen rendezett nemzetközi matematikai konferencia szervezőjeként is széles kutatói kapcsolathálóval rendelkezik Krisztin Tibor. A késleltetett, monoton visszacsatolást modellező funkcionál-differenciálegyenletek egy osztálya globális attraktorának dinamikai, geometriai és topológiai jellemzésében áttörést hoztak eredményei. A nulla egyensúlyi helyzet egy háromdimenziós attraktorának a szerkezetét jellemzi az az 1999-ben megjelent monográfia, amelyet Krisztin Tibor – Hans-Otto Walther és Jianhong Wu mellett – társszerzőként jegyzett. A kapott halmazt a szakirodalom Krisztin–Walther–Wu-attraktornak nevezi. Kollégáival együtt 2016-ban azért nyerte el a Moore-díjat Krisztin Tibor, mert – a szegedi Bánhelyi Balázzsal és Csendes Tiborral, illetve a bécsi Arnold Neumaierrel közösen – igazolták Edward Maitland Wright angol matematikus 1955-ben megfogalmazott sejtését csaknem a teljes megadott paramétertartományban arról, hogy egy viszonylag egyszerű késleltetett differenciálegyenlet megoldásai nullához tartanak.

 

„Egy adott tudományterület fejlettségi szintjét ma azon is le lehet lemérni, hogy mennyire tudja a problémáit megfogalmazni a matematika nyelvén” – vázolta a professzor. Matematikusként elsősorban a felmerülő elméleti problémák megoldása izgatja Krisztin Tibort, akinek eddig több mint hatvan tudományos dolgozata jelent meg rangos nemzetközi folyóiratokban. Három tudóstársával együtt – az állapotfüggő késleltetésű funkcionál-differenciálegyenletek területének eredményeit áttekintve – kidolgozta egy geometriai elmélet alapjait.

 

Az 1970 óta évente kiosztott Szele Tibor Emlékérmet a magyar matematikai élet olyan nagyjai mondhatják magukénak, akiknek a tanítványai is jelentőset alkottak. Krisztin Tibor a kutatómunkájába több doktoranduszát is bevonta. Például Vas Gabriellával közösen bizonyították egy új attraktor létezését; Röst Gergely pedig – többek között – járványterjedési matematikai modellek vizsgálatában találta meg a saját témáját és hangját. A – többek között – Pro Universitate-díjas Krisztin Tibor is közreműködik a világhíres szegedi matematikai iskola, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete tehetséggondozó programjában.